Startside

  Australien

  Thailand

  New Zealand

  Gæstebog

 

Australien - Lars' arbejde

Annes arbejde  Lars' arbejde  Vennebesøg  Oplevelser Campervan-tur

Lars startede den 4. september 2006 sin 9. semesters obligatoriske praktikperiode ved bremseproducenten PBR International i East Bentleigh (syd-østlig Melbourne forstad). Lidt fakta om PBR:

Bremsetyper: Caliper (billede til højre), parkeringsbremse, bremsetromle - hovedsagligt til biler

Omsætning (2005): 762 mio. AU$ (~3,5 mia DKK)

Antal ansatte (2006): ~2000 på verdensplan. ~700 i Melbourne

De fleste af jer har nok ikke hørt om PBR før, hvilket har en naturlig forklaring: På det europæiske marked er PBR kun repræsenteret via et datterselskab (ved navn Automotive Products Italia). Som billedet til højre viser har PBR dog fået opbygget en fornem kundekreds, inkl. de største bilfabrikanter som Toyota, Ford og General Motors.

 

Hvad består arbejdet så i?

 

Først og fremmest skal det siges at alle i virksomheden tog rigtig godt i mod Lars. Den første uge gik med at blive introduceret til en lang række mennesker og deltage i diverse møder med den hensigt at præsentere virksomheden, arbejdsgange og produkter.

Hurtigt blev Lars' hovedopgave at lave value stream optegnelser (dvs. de væsentligste informationer om maskiner og processer der kan bruges i planlægnings øjemed og til at forbedre processerne) over en række processer fra PBR's fire fabrikker (se billede) som skulle samles i en fabrik. Arbejdet gik godt, var spændende og lærte Lars en masse om virksomheden. Desværre blev projektet lukket ned efter tre uger, da den øverste direktør ikke mente at der var råd til at lave sådanne omrokeringer. Heldigvis kunne flere af de indsamlede informationer genbruges og ikke mindst havde Lars i løbet af de tre uger været rundt i så mange hjørner og kroge af virksomheden at et netværk så småt var blevet opbygget, der senere skulle vise sig værdigfuldt til indsamling af nye informationer. De fleste informationer bliver samlet på Lars' åbne kontor (se billede til højre).

De første uger forløb i tæt samarbejde med en af PBRs guruer indenfor deres produktionssystem, Global Manufacturing System: Len Peterson. Len har været ved PBR i over 40 år og er typen der møder kl 6 om morgen for at tjekke om der er noget galt inden dagsholdet møder ind. Hvis der er noget galt (og det er der altid i følge Len) så skal man nok få det at høre. Derefter giver han den gas med smittende engagement, entusiasme og både positiv og negativ kritik indtil omkring kl 18. Selvom Len giver Lars en masse at se til, er han også en mand man kan lære en masse af blot ved at være i nærheden af ham.

De næste projekter for Lars kom til at tage udgangspunkt i fabrik 1, hvor Len blev indsat som midlertidig produktionschef efter en mindre krise. Lars fulgte kyndigt med og der viste sig at være nok at tage fat på. Nogle af de større problemer var dårligt flow gennem fabrikken og manglende/dårlig kommunikation mellem de forskellige processer, f.eks. støbning, bearbejdning og samleprocessen. Så for at gøre en lang historie kort, har Lars' arbejde siden primært bestået i at få styr på de interne flows og lagre ved at implementerer et kanban system (som er måde at holde styr på hvad der er på lager og hvad der skal produceres). Det har været utrolig spændende for Lars endelig at komme til selv at sætte nogle af de projekter og ideer i værk. Et normalt semester projekt udmønter sig som regel i en række forbedrings forslag til en virksomhed, som man desværre ikke har mulighed for at se blive udført og følge denne proces (hvis virksomheden overhovedet går videre med det). Dog har det krævet lidt tilvænning at gå fra at Aalborg universitets traditionelle gruppearbejde til at tage de fleste beslutninger på egen hånd. Men alt andet lige har det været utroligt lærerigt indtil videre.

 

En normal dag i det australske:

Lars står op mellem 5.45 og 6.00 for enten at køre eller tage bussen på arbejde (ca 35 minutters transporttid). Morgenmaden består af havregryn og cornflakes. Arbejdet på PBR påbegyndes kl. 7. Efter en start med 2-3 møder om dagen er det nu mere almindeligt med blot et enkelt møde om dagen. Ellers er det naturligt at ringe eller opsøge de personer man nu mener at have behov for at snakke med. Under kanban projektet har det kunnet være alle lige fra maskinarbejdere og vedligeholdelses-medarbejdere til fabrikschefer. Opgaver i løbet af en dag kunne være:

- Præsentation af kanban system overfor involverede medarbejdere

- Design af skilte der indikerer hvilke produkter der skal lagres hvor

- Tidstagning på en maskine for at udregne maksimum kapacitet

- Arrangere malning af gulve for at indikere lagerplads

En arbejdsdag slutter som regel mellem 17 og 18, hvor Lars tager bussen hjem. Med lidt held har Anne forberedt en god middag når Lars kommer hjem. Resten af aftenen spenderes på gåture ved vandet, på sofaen foran fjernsynet eller måske endda på en lille løbetur.

Tilbage

Dette Websted blev sidst opdateret 01. januar 2007